Geen reacties

Huis huren, hoe gaat dat?

Op zoek naar een huurwoning

Veel verhuurders plaatsen hun huurwoningen op Funda, Marktplaats of andere verzamelsites. De woningen die je hier kunt vinden zijn vaak vrije sector huurwoningen en daarom best prijzig. Ben je op zoek naar een goedkopere woning? Dan kun je kijken bij RELO Wonen.

Huren bij een woningcorporatie

Dit wordt ‘sociale huur’ genoemd. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Elk jaar wordt vastgesteld hoeveel een sociale huurwoning maximaal mag kosten en wat je mag verdienen om er te wonen. In 2016 is de maximale huurprijs € 710,68 per maand. De inkomensgrens is afhankelijk van de huishoudgrootte en het (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen. Lees hier hoe passend toewijzen werkt. Verdien je meer dan € 35.739? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Op die manier krijgen mensen met minder geld de kans om toch betaalbaar te wonen. Bij sociale huur is het ook mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, afhankelijk van de huurprijs en je inkomen.

Particulier huren

Bij vrije sector huur of geliberaliseerde huur heeft de verhuurder meer vrijheid om de huurprijs te bepalen. Alle woningen vanaf € 710,68 per maand vallen in deze categorie. Voor deze huurwoningen moet je meer verdienen dan € 35.739 per jaar en huurtoeslag aanvragen is niet mogelijk. Sommige verhuurders stellen strenge eisen. Ze willen bijvoorbeeld dat je minimaal 4x de kale huur verdient. Zodra je samen jaarlijks meer verdient dan € 35.739 is kopen wellicht ook een optie.

Huurtoeslag

Op sommige huurwoningen is het mogelijk huurtoeslag aan te vragen. Of je recht hebt op huurtoeslag is afhankelijk van de kale huurprijs, servicekosten, je leeftijd, je inkomen en je vermogen. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Zodra je gaat verhuizen naar een huurwoning moet je huurtoeslag zelf aanvragen bij de belastingdienst.

Let op! Huurtoeslag is er voor mensen met een laag inkomen. Zodra je meer gaat verdienen verlies je het recht op huurtoeslag. Alles wat je (onterecht) ontvangen hebt moet je terugbetalen. Nieuwe baan of salarisverhoging? Pas direct je huurtoeslag aan!

Vragen?

Neem contact met ons op via 0229-760012 en wij helpen u graag verder!